• Laura Lindblad

Street Art - en introduktion til gadekunst part 2

I 1970’erne viste kunstnere som Keith Haring og Jean-Michel Basquiat os en anden form for gadekunst end graffitien, som ellers prægede gadebilledet. Det handlede ikke længere om en intern konkurrence i miljøet for at få sit navn udbredt. Street art kunstnere arbejder mere selvstændigt og har hver især deres unikke streg. Det er en betegnelse, der dækker over alt gadekunst, som ikke er graffiti.

Keith Haring, Barcelona


i 1980’erne bevægede den nye kunstform sig vej til Europa. Og i Danmark startede kunstneren HuskMitNavn med street art i 00’erne. I 2004 blev den første bog om street art udgivet. Den hed Street Logos, og i bogen forklares, at begrebet street art først blev brugt i 1980’erne. Det menes, at street art har rødder i graffiti, og der bruges derfor også følgende begreber om street art: new school graffiti, post-graffiti og neo-graffiti.

HuskMitNavn, København


Modsat graffiti har street art ofte et aktivistisk budskab - noget der især ses hos kunstneren Banksy, der i 2003 fik tillagt sig begrebet brandalism. Begrebet er en sammensætning af branding og vandalism. Det blev brugt ift. en udstilling af Banksy, hvor der blev gjort op med Banksys had mod Corporate branding, dvs. firmaer der tillægger sig værdier gennem branding.

Street art bevæger sig mellem den etablerede kunstverdenen og den ulovlige gadekunst. Den er derfor også en mere anerkendt kunstform end graffiti. Dertil ses street art ligeledes som mere fredeligt, hvilket kan være grundet i, at der er flere interne krige i graffitimiljøet.


Street art er en paraplybegreb, der dækker over meget forskelligt kunst, da den ofte er inspireret af det bybilledet, det er lavet i, eller af landenes forskellige problemer. Der er derfor et unikt udtryk fra by til by på trods af, at nogle kunstnere, fx Space Invader, opererer i flere byer.

Space Invader, Paris

143 views0 comments

*NEW WEBSITE LAUNCHING AUTUMN 2021*
MORE COUNTRIES. MORE CITIES. MORE ARTISTS. MORE 
ART EXPERIENCES!

STAY TUNED AND LIKE US ON FACEBOOK FOR ANNOUNCEMENTS

JOIN OUR COMMUNITY AND BE THE FIRST TO HEAR ABOUT ARTNSIPS UPCOMING EVENTS NEAR YOU!

© 2021 ARTNSIPS Events All Rights Reserved. Terms & Conditions. Business Registration Number in Denmark (CVR): 37566934. Contact Information: INFO@ARTNSIPS.COM