• Laura Lindblad

Monet og åkanderne

Updated: May 11, 2020Claude Monet var en anerkendt fransk maler. Som 17-årig lærte Monet maleren Eugène Boudin at kende, som introducerede ham til Honfleur-skolen, der var kendt for sin impressionistiske stil. I 1874 besluttede kredsen af impressionistiske malere at lave en gruppeudstilling. Monet, der var en vældig kendt impressionist, deltog i udstillingerne hvert år frem til 1882.

Han var blandt andet kendt for at kunne male hurtige malerier, hvor motivet stadig tydeligt kunne genkendes. Det var disse hurtige og korte penselstrøg, der var en velkendt teknik inden for impressionismen. I 1872 flyttede Monet til Argenteuil ved Seinen, hvor han fik byggede en atelierbåd, så han derved kunne male sine naturbilleder fra floden af.


Monet der maler fra hans atelierbåd - malet af Edouard Manet i 1874.


I 1883 flyttede Monet og hans familie til Giverny - ca. 50 kilometer uden for Paris. De lejede her et hus, der, på daværende tidspunkt, havde en meget lille have. i 1890 var Monet blevet velhavende nok, efter at have solgt en masse malerier, til at købe huset. Da han nu ejede grunden, kunne han udvide haven. Han fik lavet en kunstig sø i baghaven, hvortil han fik plantet de famøse åkander. Monet var stærkt inspireret af Japan, og det kom netop til udtryk gennem valg af planter til hans have. Claude Monet gik meget op i hans have. Han havde flere gartnere til at vedligeholde den, og han brugte en formue på den.


Et billede fra Monets have i Giverny.


Monet må siges at være mest kendt for sine åkander. Disse blev et af hans yndlingsmotiver, da han, i sine ældre dage, boede i Giverny. Fra første verdenskrig af malede Monet faktisk ikke andre motiver end åkander. Den berømte serie “Åkander” begyndte han at male i 1903, og afsluttede den i 1925, da han var blevet så blind, at det var svært at styre penslen. Disse 22 malerier, som blev sat sammen til 8 store værker, var en gave til den franske stat. De blev indviet d.17. maj 1927, hvilket Monet desværre ikke nåede at se, da han gik bort i 1926. Malerierne har siden indvielsen været udstillet på Musée de l’Orangerie i Paris.


Et fotografi fra Musée de l'Orangerie 1927.

765 views0 comments

*NEW WEBSITE LAUNCHING AUTUMN 2021*
MORE COUNTRIES. MORE CITIES. MORE ARTISTS. MORE 
ART EXPERIENCES!

STAY TUNED AND LIKE US ON FACEBOOK FOR ANNOUNCEMENTS

JOIN OUR COMMUNITY AND BE THE FIRST TO HEAR ABOUT ARTNSIPS UPCOMING EVENTS NEAR YOU!

© 2021 ARTNSIPS Events All Rights Reserved. Terms & Conditions. Business Registration Number in Denmark (CVR): 37566934. Contact Information: INFO@ARTNSIPS.COM