• Laura Lindblad

Kort og godt om Vanessa Bell


Duncan Grant with a Cold, 1918


Nok var Vanessa Bell søster til den kendte forfatter Virginia Woolf, men en dygtig kunstner var hun ligeledes. Begge er de født med efternavnet Stephen, og Bell blev, som den ældste, født d. 30 maj 1879. Udover Virginia Woolf havde hun to yngre brødre ved navn Thoby og Adrian, samt to halvbrødre, som efter sigende har misbrugt Vanessa Bell. Så da moren døde 1985 og faren i 1904, besluttede Bell og hendes tre søskende at flytte. De flyttede til Bloomsbury, et område i London, hvor bl.a. British Museum er placeret. Området var spækket med kulturelle personligheder. Her blev hun en del af Bloomsbury gruppen, som bestod af kunstnere, forfattere og andre intellektuelle personer. Blandt andet var Leonard Woolf (hendes søsters mand) en del af gruppen.


Virginia Woolf og Vanessa Bell


Vanessa Bell var gift med Clive Bell, som var kunstkritiker. Sammen fik de to sønner; Quentin, som blev kunsthistoriker og forfatter, og Julian, som var digter men desværre måtte lide af en tidlig død som 29-årig grundet den spanske borgerkrig. Vanessa og Clive Bell levede et lykkeligt og åbent forhold. Bell havde affærer med Roger Fry og Duncan Grant, som begge var en del af Bloomsbury gruppen. Hun fik datteren Angelica sammen med Grant, som fulgte familiens fodspor og senere blev kunstner samt forfatter.


Lige inden første verdenskrig flyttede Vanessa og Clive Bell samt Duncan Grant og hans elsker David Garnett, ligeledes forfatter, til Sussex. Vanessa Bell døde d.7 april 1961, og da Duncan Grant senere døde i 1978, blev han begravet ved siden af Bell.


Vanessa Bell malet af Duncan Grant


Vanessa Bell var stærkt inspireret af de postimpressionistiske malere. Begrebet postimpressionisme stammer fra Bells elsker Roger Fry og betegner blandt andet kunstnere som Vincent Van Gogh, Paul Gauguin og Paul Cézanne. Denne stilart var en forlængelse af impressionisme, men hvor elementer som former, konturer og ekspressive farver havde særligt fokus. Også maleteknikken pointillisme blev hyppigt brugt blandt disse kunstnere. Pointillisme er når man placerer malingen på lærredet ved nærmere at prikke det på frem for lange penselstrøg. Bell var især begejstret for det postimpressionistiske farvespil, men i 1914 begynder hun at bevæge sig over i en mere abstrakt malestil.


Abstrakt værk fra 1914


Hun var en anerkendt kunstner i sin samtid, og hun nåede både at udstille i London og Paris. Udover hendes malerier, lavede hun blandt andet forsiderne til alle hendes søsters bøger. I 1932 lavede hende og Grant Famous Women Dinner Service, som er 50 tallerkner med berømte kvinder portrætteret, og hun kunne derfor også kalde sig for designer.

Forsider illustreret af Vanessa Bell20 views0 comments

*NEW WEBSITE LAUNCHING AUTUMN 2021*
MORE COUNTRIES. MORE CITIES. MORE ARTISTS. MORE 
ART EXPERIENCES!

STAY TUNED AND LIKE US ON FACEBOOK FOR ANNOUNCEMENTS

JOIN OUR COMMUNITY AND BE THE FIRST TO HEAR ABOUT ARTNSIPS UPCOMING EVENTS NEAR YOU!

© 2021 ARTNSIPS Events All Rights Reserved. Terms & Conditions. Business Registration Number in Denmark (CVR): 37566934. Contact Information: INFO@ARTNSIPS.COM