• Laura Lindblad

Graffiti - en introduktion til gadekunsten


Her ses et værk i wild style af kunstneren Sofles


De seneste årtier er der kommet markant mere kunst i byrummet. Det er gået fra den skriftbaseret kunstform, også kaldet graffiti, til en mere billedbaseret kunstform, som har fået navnet street art.


Vi har set graffiti siden slutningen af 1960’erne, hvor folk for første gang begyndte at lave tags rundt omkring i bybilledet. Et tag er når kunstneren hurtigt skriver sit kunstnernavn på eksempelvis murer eller toge. En anden populær form indenfor graffiti er throw-ups, som er de mere detaljeret værker - ofte også baseret på kunstnernavnet.


Grundet til at kunstnerens navn er så central en del af deres værker er, at man indenfor denne subkultur søger anerkendelse gennem sin kunst. Da de fleste graffitikunstnere arbejder anonymt, er det ikke for, at man skal kunne genkende deres ansigter. De søger berømmelse og anerkendelse ud fra deres kunstnernavn, og det er derfor vigtigt med en stor udbredelse af dette gennem blandt andet tags. Dette kaldes indenfor miljøet getting up, altså at man laver tags og throw-ups så mange steder som muligt.

Eksempel på den simpleste graffitiform kaldet tags


Når man først har udbredt sit navn, begynder man at arbejde mere med stilarter. Her går flere all-in på skygger, farver, bubble letters og 3D-effekter. Disse værker kaldes for pieces, og hvis et piece bliver ekstra vellykket og populært kaldes det for en burner. En anden stil som kan bruges til at lave pieces er wild style, og det er her, det fra en udefrakommende kan være helt umuligt at læse, hvad der står.


I 1980’erne blev der for første gang udgivet bøger om graffiti, og der blev derved også skabt et hierarki indenfor branchen. Der var de etablerede og dygtige kunstnere, også kaldet kings, og så var der de nye unge drenge, som blev kaldt for toys. Ved at der nu blev udgivet bøger om graffiti, blev det også lettere for de nye i branchen at lære teknikker fra de såkaldte kings.


Det er vigtigt, at man som graffitikunstner respekterer hierarkiet og de andres værker. Det bliver derfor også set som en slags krigserklæring, hvis en kunstner fx laver et tag ovenpå en andens burner.


Grundet den store modstand fra det offentlige er det i dag sjældent man ser de helt store masterpieces, da man som kunstner skal operere hurtig og oftest om natten. Men der er dog steder, hvor det er lovligt, blandt andet ved Christiania, og her kan man stadig finde de såkaldte burners.

En farverig facade som denne ser man mange af på Christiania

139 views0 comments

*NEW WEBSITE LAUNCHING AUTUMN 2021*
MORE COUNTRIES. MORE CITIES. MORE ARTISTS. MORE 
ART EXPERIENCES!

STAY TUNED AND LIKE US ON FACEBOOK FOR ANNOUNCEMENTS

JOIN OUR COMMUNITY AND BE THE FIRST TO HEAR ABOUT ARTNSIPS UPCOMING EVENTS NEAR YOU!

© 2021 ARTNSIPS Events All Rights Reserved. Terms & Conditions. Business Registration Number in Denmark (CVR): 37566934. Contact Information: INFO@ARTNSIPS.COM