• Laura Lindblad

Går kunst og alkohol hånd i hånd?


Den hollandske maler, Vincent Van Gogh, var afhænging af absint


Alkohol har altid været populært blandt kunstnere. Lars Von Trier har selv fortalt, i et interview til Politiken i 2014, at næsten alle hans film var skrevet i selskab af alkohol. Og Von Trier er bestemt ikke den eneste, for historien viser mange kunstnere, der er tyet til flasken, når kreativiteten skulle udfoldes.


Indenfor filosfiens verden var Sartre kendt for at være veldig glad for alkoholiske drikke. Men også i malerkunstens verden var alkoholen en populær drikke. Hos de danske skagensmalere var alkohol en god og festlig ting, og dette blev da også portrættere i flere malerier. Et af de mest kendte værker må være Krøyers ‘Hip Hip Hurra!’ fra 1888. For den franske kunstmaler, Gustave Courbet, tog alkoholen desværre overhånd, og han døde allerede som 58-årige af et alkoholmisbrig.


Hip hip hurra af P.S. Krøyer fra 1888


I Østrig har nogle psykologer slået sig sammen om at påvise, om alkohol har en positiv effekt på kreativiteten. De delte nogle unge ind i to grupper, hvor den ene gruppe fik serveret øl inden, de alle skulle tage samme test. Der var tre typer opgaver, og i to af dem klarede de to grupper sig nogenlunde lige godt, men i ordassociationstesten klarede det berusede hold sig bedre.

Forskere kender endnu ikke til en forklaring på dette, men der menes, at alkoholen dæmre den mentale fiksering, hvilket vil sige at man ikke går i baglås. Dog viser anden forskning, at et fokus og en målrettethed er essentielt for kreativiteten - men er dette ikke noget, vi mister, når vi er påvirket af alkoholen?


Som en personlig konkludering på ovenstående kan man sige, at alkohol er godt i den forstand, at det skaber flere ideer hos en. Man går ikke i stå i processen. Man overtænker ikke, hvilket kan være godt. Dog er man mindre perfektionistisk, og hvis det er den lille finesse, der skal arbejdes med, eller hvis man generelt ikke maler abstrakt, skal man nok enten holde sig for alkohollen eller i hvert fald rette på værlet i ædru tilstand.92 views0 comments

*NEW WEBSITE LAUNCHING AUTUMN 2021*
MORE COUNTRIES. MORE CITIES. MORE ARTISTS. MORE 
ART EXPERIENCES!

STAY TUNED AND LIKE US ON FACEBOOK FOR ANNOUNCEMENTS

JOIN OUR COMMUNITY AND BE THE FIRST TO HEAR ABOUT ARTNSIPS UPCOMING EVENTS NEAR YOU!

© 2021 ARTNSIPS Events All Rights Reserved. Terms & Conditions. Business Registration Number in Denmark (CVR): 37566934. Contact Information: INFO@ARTNSIPS.COM