• Laura Lindblad

Akvarellens Historie


Anselm Kiefer 'aller Tage Abend, aller Abende Tag' fra 2014


Akvarel er en pigment opløst i vand, som flere malere benytter sig af. Da man selv kan vælge, hvor meget vand man maler med, bruges det ofte til teknikken “lag på lag” for at skabe skygger og dermed dybde. En anden teknik kaldes “vådt i vådt”, hvor farverne blandes ind i hinanden direkte på papiret. Det bedste papir at bruge til denne form for maling er lavet af bomuld, da det hurtigt suger vandet til sig, og man derved undgår en ujævn overflade.


Traditionerne omkring akvarelmalerier har været populært gennem mange år i Kina, Korea og Japan. Men også i Egypten, Indien og Etiopien går traditionerne langt tilbage. Dog var det først fra renæssancen af, at akvarelmaleriet blev set som kunst. En af de tidligste kunstnere, der dyrkede akvarellen, var den tyske renæssancemaler Albrecht Dürer (1471-1528). Han brugte den vandbaserede farve til at male dyr og landskaber. Det blev i denne tid populært at skitsere naturen i akvarel, da det kunne skabe et fint og klart udtryk. Man kaldte dette for Dürer renæssancen. I tiden efter, nemlig Barokken, blev akvarellen primært brugt til at lave skitser, inden kunstnerne skulle i gang med de store oliemalerier. Dog beskæftigede nogle kendte kunstnere, fra denne tid, med akvarelmaleriet som kunstværk. Dette var blandt andet Van Dyck (1599-1641), som fik øjnene op for akvarelmaleriet under hans besøg i England.

Fugle af Albrecht Dürer fra 1543


I det 18. århundredes England udgav William Gilpin (1724-1804) en bog om hans malerisk rejse gennem Europa. Hertil malede han selv alle bogens små malerier i akvarel. Denne bog startede en trend - nemlig det at skitsere sine rejser i akvarel. Ligeledes udgav William Blake (1757-1827) flere bøger med akvarelmalerier i. England var altså et populært sted for akvarelmaleriet, og det siges at tre englændere var herrerne bag dette. Den første var Paul Sandby (1730-1809), som kaldes for faderen af det engelske akvarelmaleri. Efterfølgende var der Thomas Girtin (1775-1802), som satte akvarel op i format og malede store romantiske landskabsmalerier. Slutteligt var der Joseph Mallord William Turner (1775-1851, som gjorde det populært at genskabe alt lige fra arkitektur til mytologi i akvarel. Ved salg af hans hundredvis af værker blev Turner en multimillionær.


Grundet akvarellens store succes kom en masse nye opfindelser. Man begyndte at producere papir specielt lavet til den vandbaserede maling, der kom nye pensler og man lavede små metalbokse til farverne. Der blev ligeledes skabt små guides til folk, der selv ville afprøve akvarelmalingen. Som en af de tidligste udgav den engelske kunstkritiker John Ruskin (1819-1900) guiden “The Element of Drawing”, som stadig i dag er med til at karakterisere genren.


Portræt af Paul Cézanne


I USA fik maleteknikken først sit gennembrud i løbet af det 19. århundrede. Og i resten af Europa var akvarellen ikke lige så populær som den var i den nordlige del. Dog blev malingen gouache, som var en form for vandmaling, populært i Italien og Frankrig i det 18. århundrede. Det blev senere upopulært, da gouachemalerierne hurtigt mistede deres farve med tiden. Dog blev enkelte malere som den franske Paul Cézanne (1839-1906) ved med at bruge akvarellen.

36 views0 comments

*NEW WEBSITE LAUNCHING AUTUMN 2021*
MORE COUNTRIES. MORE CITIES. MORE ARTISTS. MORE 
ART EXPERIENCES!

STAY TUNED AND LIKE US ON FACEBOOK FOR ANNOUNCEMENTS

JOIN OUR COMMUNITY AND BE THE FIRST TO HEAR ABOUT ARTNSIPS UPCOMING EVENTS NEAR YOU!

© 2021 ARTNSIPS Events All Rights Reserved. Terms & Conditions. Business Registration Number in Denmark (CVR): 37566934. Contact Information: INFO@ARTNSIPS.COM